hgzagora-logo

 

 

                 bg   en   de   ru  

 

Стотици порции средно на ден приготвя „Загора Истейт“

DARINA

Март 2014 г.

В „Холдинг Загора“ООД ежедневно има осигурена храна за всички работници и служители от всички дружества на групата.Столовото хранене е част от социалната програма на холдинга. Фирмата, която отговаря за него, е „Загора Истейт“ ЕООД. Готвим всичко, менюто е разнообразно. Днес например има гъбена супа, свински кебап с гарнитура варен ориз и за десерт- шоколадова вафла, обяснява Дарина Цонзорова, управител на „Загора истейт“. При избора на меню основният принцип е разнообразие и да се харесва. Да не остава храна в посудата, допълва тя. Стараем се и да е здравословна. В две от фабриките се извършва тежък физически труд и задължително има ястие с месо.          

По график, в часовете между 11.30 ч и 13.30 ч. в кухнята майка преминават стотици хора. В по-далечните предприятия храната се носи в термосъдове и се разлива на място. В „Прогрес“ има и закуска, не само обяд.
До 10 часа яденето трябва да е готово, разказва Катя Пейкова, гл. готвач. Тя идва на работа в „Прогрес“ от ученическата скамейка, та до днес, вече 32 години. На времето нямаше машини, лук, картофи, всичко се обработваше на ръка. Сега е механизирано, не е като едно време, разказва Пейкова.
Готвим ден за ден, средно по 1300 порции на ден. Главният готвач споделя още, че при избора за меню се ръководи от предпочитанията на хората. Наблюденията й сочат, че най харесвани са винен кебап, свинско по ловджийски, с картофи и зелен фасул, печено пиле, мусака. Хората обичат и скара – кюфтета, кебапчета, наденица. А жените искат повече постно.